Użycie i limity planu

Jak liczone są kliknięcia i linki oraz co dzieje się po osiągnięciu limitu planu: linki mają sztywny limit, kliknięcia nigdy nie zatrzymują przekierowań.

3 min czytaniaZaktualizowano 2026-05-15

Co zobaczysz

  • Jak kliknięcia i linki są wliczane do miesięcznych limitów planu.
  • Co dzieje się po osiągnięciu limitu planu: sztywny limit linków, kliknięcia nigdy nie zatrzymują przekierowań.
  • Jak monitorować użycie w czasie rzeczywistym i działać zanim osiągniesz limit.

Twój plan zawiera miesięczny limit kliknięć i limit linków. Zrozumienie, jak oba są liczone — i co się dzieje po ich osiągnięciu — pozwoli uniknąć niespodzianek na fakturze.

Co liczy się jako kliknięcie

Każde przekierowanie przez skrócony URL Elido liczy się jako jedno kliknięcie. Obejmuje to:

  • Użytkownika odwiedzającego link w przeglądarce.
  • Bota lub crawler podążający za URL (filtrujemy znane boty z wyświetlania analityki, ale nadal wliczają się do limitu rozliczeniowego).
  • Przekierowania wyzwolone przez Twoje testy.

Kliknięcia są liczone na miesiąc kalendarzowy (UTC). Licznik resetuje się pierwszego dnia każdego miesiąca, niezależnie od cyklu rozliczeniowego. Aktualną liczbę kliknięć możesz zobaczyć w czasie rzeczywistym w Ustawienia → Rozliczenia → Użycie.

Link to dowolny aktywny skrócony URL w Twoim workspace. Zarchiwizowane ani usunięte linki nie są liczone. Linki współdzielone między workspace (jeśli ta funkcja jest w Twoim planie) liczą się raz w workspace, który je posiada.

Limity planu: linki i kliknięcia

Linki mają sztywny limit. Twój plan obejmuje stałą liczbę aktywnych linków. Po jej osiągnięciu nie możesz tworzyć kolejnych, dopóki nie zwolnisz miejsca lub nie przejdziesz na następny rozmiar planu (Pro 250 / 500 / 1K / 2K / 5K, Business od 50K do 5M). Zmiana planu działa od razu i jest rozliczana proporcjonalnie, więc płacisz tylko za resztę okresu rozliczeniowego. Nie ma pakietów linków ani opłat za nadwyżkę za każdy link.

Kliknięcia nigdy nie zatrzymują Twoich przekierowań. Twój plan obejmuje miesięczny pakiet śledzonych kliknięć. Jeśli go przekroczysz, linki nadal przekierowują. Piszemy do Ciebie przy 80% i 100% pakietu i proponujemy następny rozmiar planu. Nie ma cen za nadwyżkę ani niespodziewanych opłat. W Free kliknięcia ponad limit także są przekierowywane, ale śledzenie zatrzymuje się do następnego miesiąca.

Monitorowanie użycia

Widget Użycie na stronie rozliczeń pokazuje:

  • Kliknięcia wykorzystane w tym miesiącu w stosunku do dołączonego limitu.
  • Linki wykorzystane w stosunku do limitu planu.
  • Miejsca i domeny niestandardowe wykorzystane w stosunku do limitów.

Pasek postępu staje się bursztynowy przy 80% i czerwony przy 100%. Otrzymasz również powiadomienie e-mail przy 80% i 100% limitu kliknięć, jeśli alerty e-mail są włączone w Ustawienia → Powiadomienia.

Co zrobić, gdy zbliżasz się do limitu

Opcje, mniej więcej w kolejności od najmniejszego nakładu pracy:

  1. Ulepsz plan, jeśli stale używasz 80%+ swojego limitu.
  2. Wyczyść nieużywane linki, aby zmniejszyć liczbę linków, jeśli to ona zbliża się do limitu.
  3. Sprawdź nieoczekiwany ruch — wirusowe udostępnienie lub skraper trafiający na Twoje linki może szybko zużyć kliknięcia. Strona analityki pokazuje niezwykłe skoki.

Rozwiązywanie problemów

Mój licznik kliknięć skoczył w nocy. Sprawdź Analytics → Zdarzenia kliknięć dla podziału według źródła i urządzenia. Skok z jednego źródła oznacza zwykle udostępnienie linku w miejscu o dużym ruchu. Skok bez źródła i z user agentami wyglądającymi jak boty często oznacza crawler.

Osiągnąłem limit linków, ale nie widzę tylu linków. Wyłączone lub wygasłe linki nadal wliczają się do limitu. Przejdź do Linki, filtruj według statusu i zarchiwizuj lub usuń linki, których już nie potrzebujesz.

Czy zostanę obciążony, jeśli przekroczę pakiet kliknięć? Nie. Przekierowania działają dalej i nic dodatkowo nie jest naliczane. Piszemy do Ciebie przy 80% i 100%, abyś mógł w razie chęci przejść na następny rozmiar planu.

Czy to było pomocne?
Potrzebujesz więcej? Napisz do zespołu - odpowiedź w ciągu jednego dnia roboczego.Skontaktuj się z pomocą